Grizzly79 0 Report post Posted October 8, 2007 AJDELO0501 Római jogi jogesetek Dr. Jusztinger János egyetemi tanársegéd Római Jogi Tanszék A tantárgyfelvétel el?zetes követelménye: - Kredit: 3 Létszám: 5 - 15 Félévi tanóraszám: 30 Meghirdetési gyakorisága: félévente Oktatás nyelve: magyar Tantárgyi tematika: A kurzus célja a Római jog c. kötelez? tárgy anyagának elmélyítése, gyakorlati példákon keresztül történ? megvilágítása, a megszerzett elméleti ismeretek alkalmazása a jogesetmegoldás során a szigorlati vizsgára való eredményes felkészülést segítve. A hallgatóknak egy, az oktató által (személyesen vagy e-mailon) kiadott jogesetet kell megoldaniuk a római vagyonjog (dologi-kötelmi-öröklési jog) köréb?l. A jogesetek megoldásához vezérfonalul szolgáló kérdéseket szintén az oktatótól kapják meg. A jogesetmegoldásokat nyomtatott formában személyesen, postai vagy elektronikus úton (e-mailben: juszti@ajk.pte.hu) juttathatják vissza az oktatónak, legkés?bb 2007. november17-ig. További részletes információk a CooSpace-ben illetve a kari honlap bels? hálózatán közzétett tájékozatóból szerezhet?k. Félévközi ellen?rzés: - Félév végi számonkérés típusa: gyakorlati jegy Jellege: írásbeli vizsga Az osztályzat kialakításának módja: A dolgozat értékelése alapján A kurzus feladata a szakképzés céljának megvalósításában: Jogesetmegoldás a római vagyonjog (dologi - kötelmi- öröklési jog) köréb?l. Jegyzetek, segédletek, szakirodalom listája: Jakab Éva: Forum Romanum (Szeged 2002) Brósz Róbert: Római jogi gyakorlatok (Budapest 1988) Brósz Róbert-Diósdi György: Jogesetgy?jtemény a római jog forrásaiból (Budapest 1971) A kapcsolattartás formája, módja: személyesen, telefonon, e-mailen (juszti@ajk.pte.hu) A dolgozat(ok) leadásának módja: személyesen (a tanszéken), postán (a tanszék, oktató címére), e-mailen A dolgozat(ok) leadásának határideje: 2008. április 19. Megjegyzés: - Quote Share this post Link to post Share on other sites
ch.hugi 0 Report post Posted November 19, 2007 Sziasztok! Sajnos jogesetet nem találtam, de találtam részletet a XII. táblás törvényekb?l. Gondoltam fel teszem, hátha érdekel valakit. Amúgy a wikipedia szótárból való, ott olvasgattam és rábukkantam... Jó olvasást! reszletek_a_xii_tablas_torvenyekbol.doc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grizzly79 0 Report post Posted February 5, 2008 Felvettem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest szasza07 Report post Posted February 5, 2008 felvettem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Roy 0 Report post Posted February 24, 2008 Most már biztos, hogy én is felvettem! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grizzly79 0 Report post Posted March 21, 2008 Nahátakkorkérem. Az én feldadatom a tengeri hajózásos. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zsoofee007 0 Report post Posted March 21, 2008 Szabi! Énem nem tok mit kezdeni ezzel a hajóval, meg a tengerrel...nem tom, hogy álljak neki. Pedig pont ett?l óvakodtam Sebaj, majd ezt meg kellene tárgyalni! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Roy 0 Report post Posted March 21, 2008 Az én jogesetem egy szerz?dés, mely egy olyan ház adás-vételével foglalkozik, ami isten tudja mikor, de leégett. Vajon érvényes-e a jogügylet, és milyen feltételek mentén? ...stb 12 kérdéssel megt?zdelve. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zsoofee007 0 Report post Posted March 22, 2008 Az én jogesetem egy szerz?dés, mely egy olyan ház adás-vételével foglalkozik, ami isten tudja mikor, de leégett.Vajon érvényes-e a jogügylet, és milyen feltételek mentén? ...stb 12 kérdéssel megt?zdelve. Ez még mindig hálásabb téma, mint a rohadt hajó, a tengerrel.. Utálom ezt a témát, de majd jöv? héten ezt meg kell, hogy tárgyaljuk... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grizzly79 0 Report post Posted March 22, 2008 Szabi! Énem nem tok mit kezdeni ezzel a hajóval, meg a tengerrel...nem tom, hogy álljak neki. Pedig pont ett?l óvakodtam Sebaj, majd ezt meg kellene tárgyalni! Jöv?héten konzultálunk! Vannak ötleteim! S?????t. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Roy 0 Report post Posted March 23, 2008 Mi lenne az alapeset ezzel a tengerrel, meg hajóval? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zsoofee007 0 Report post Posted March 23, 2008 Mi lenne az alapeset ezzel a tengerrel, meg hajóval? Ha a hajó terheinek könnyítése céljából, mivel az megterhelve nem tud befutni a folyó torkolatába vagy a kiköt?be, az áruk egy részét átrakták csónakba, hogy a hajó a folyótorkolat el?tt vagy a kiköt?ben ne kerüljön veszélybe, ezután pedig a csónak elmerült, akkor azok, akiknek az áruja a hajón épségben maradt, azokkal, akik az árujukat a csónakban elvesztették, el kell hogy számoljanak, úgy, mint hogyha az árujukat a tengerbe dobták volna. Sabinus is így foglal állást responsumainak 2. könyvében. Ha viszont a csónakot az árukkal megmentik, a hajó viszont elmerül, akkor azok, akiknek az áruja a hajóban elveszett, nem követelhetik a kár felosztását, mert az áruk kidobása csak akkor vezet kárfelosztáshoz, ha a hajó megmenekül. És ehhez jön 13 szaftos kérdéske, amit meg kellene okosan válaszolni... Érdekes, baromi érdekes... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Roy 0 Report post Posted March 24, 2008 Ha a hajó terheinek könnyítése céljából, mivel az megterhelve nem tud befutni a folyó torkolatába vagy a kiköt?be, az áruk egy részét átrakták csónakba, hogy a hajó a folyótorkolat el?tt vagy a kiköt?ben ne kerüljön veszélybe, ezután pedig a csónak elmerült, akkor azok, akiknek az áruja a hajón épségben maradt, azokkal, akik az árujukat a csónakban elvesztették, el kell hogy számoljanak, úgy, mint hogyha az árujukat a tengerbe dobták volna. Sabinus is így foglal állást responsumainak 2. könyvében. Ha viszont a csónakot az árukkal megmentik, a hajó viszont elmerül, akkor azok, akiknek az áruja a hajóban elveszett, nem követelhetik a kár felosztását, mert az áruk kidobása csak akkor vezet kárfelosztáshoz, ha a hajó megmenekül.És ehhez jön 13 szaftos kérdéske, amit meg kellene okosan válaszolni... Érdekes, baromi érdekes... lex Rhodia de iactu? Vis maior? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kitti 0 Report post Posted March 25, 2008 Szia Zsófi! Az én joesetem kisértetiesen hasonlít a tiedhez, szó szerint ugyanaz!! Természetesen én sem nagyon tudok hozzákezdeni. Szóval jó lenne, ha esetleg konzultálnánk err?l! Mit szólsz? Üdv: Kitti Quote Share this post Link to post Share on other sites
zsoofee007 0 Report post Posted March 25, 2008 Szia Zsófi! Az én joesetem kisértetiesen hasonlít a tiedhez, szó szerint ugyanaz!! Természetesen én sem nagyon tudok hozzákezdeni. Szóval jó lenne, ha esetleg konzultálnánk err?l! Mit szólsz? Üdv: Kitti Rendicsek! Szerintem többen fogunk összeülni, mert többen is kaptak már ilyet. Halál ez a tenger, a hajójával együtt... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grizzly79 0 Report post Posted March 25, 2008 Rendicsek! Szerintem többen fogunk összeülni, mert többen is kaptak már ilyet. Halál ez a tenger, a hajójával együtt... Gyerekek! Izgalomra semmi ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zsoofee007 0 Report post Posted March 26, 2008 Gyerekek!Izgalomra semmi ok. Ha te mondod akkor nem izgulok! Megoldunk mindent! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kitti 0 Report post Posted March 26, 2008 Én azért izgulok helyettetek is egy kicsit. Az tényleg jó lenne, ha össze tudnánk valamikor ülni ez ügyben. Szabi Te is ezt a hajósat kaptad? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Illés Mónika 0 Report post Posted March 27, 2008 Sziasztok! Én is ezt kaptam, és akit ismerek, az mindenki. Szóval tleg el kellene vmit kezdeni okoskodni együtt, mert egyedül nekem spec nem megy. Gondolkozok, gondolkozok, de csak nem akar jönni az a bizonyos megvilágosodás. Segítség! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grizzly79 0 Report post Posted March 28, 2008 Zsófi sem izgul már szerintem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zsoofee007 0 Report post Posted March 28, 2008 Zsófi sem izgul már szerintem. Hááát Szabi! Tudod nem vok az az izgulóóós típus... Vagy mégis? Majd Te eldöntöd! Egyébként a storyt nem fejezted be...várom a csattanót! Quote Share this post Link to post Share on other sites
stendhal 0 Report post Posted April 2, 2008 Az én jogesetem egy szerz?dés, mely egy olyan ház adás-vételével foglalkozik, ami isten tudja mikor, de leégett.Vajon érvényes-e a jogügylet, és milyen feltételek mentén? ...stb 12 kérdéssel megt?zdelve. Szia Roy! Az én jogesetem valószín? ugyanaz mint a tiéd. Most álltam neki, bár lassan megy, de alakul. Neked sikerült valamit kihozni bel?le? S Quote Share this post Link to post Share on other sites
Roy 0 Report post Posted April 2, 2008 Szia Roy! Az én jogesetem valószín? ugyanaz mint a tiéd. Most álltam neki, bár lassan megy, de alakul. Neked sikerült valamit kihozni bel?le? S Hia! A 6. 7. 12. kérdéssel nem igazán tudok mit kezdeni, mert több válasz is lehetséges. Illetve, ha Paulus korában nézzük a jogesetet, ami a III. sz. eleje, akkor is másként látok mindent! Paulus-t idézi még II. Theodosius, és Iustinianus is Digesta-jában. Mind más korszak, és más szerz?dések. Egyiknél Verbál, másiknál Litterál. Egy biztos. Pusztán kézrátétellel senki nem szerezhetett tulajdont, a dolgon. Egyáltalán hol a nyavalyában van a szerz?dés id?pontja! Így aztán háta mögül, fogom mellbe trafálni a dolgot. Klnbn OK. t?nik, igy második nekifutásra. Kedvez?, hogy 1-2 oldalban kérte Juszti a dolgozatot. Van ötleted?? Dogozzunk össze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
El-dee 0 Report post Posted April 3, 2008 Bár tudnám, mir?l hadováltok. De még mindig nem kezdtem neki a rómának Quote Share this post Link to post Share on other sites
stendhal 0 Report post Posted April 3, 2008 Hia! A 6. 7. 12. kérdéssel nem igazán tudok mit kezdeni, mert több válasz is lehetséges. Illetve, ha Paulus korában nézzük a jogesetet, ami a III. sz. eleje, akkor is másként látok mindent! Paulus-t idézi még II. Theodosius, és Iustinianus is Digesta-jában. Mind más korszak, és más szerz?dések. Egyiknél Verbál, másiknál Litterál. Egy biztos. Pusztán kézrátétellel senki nem szerezhetett tulajdont, a dolgon. Egyáltalán hol a nyavalyában van a szerz?dés id?pontja! Így aztán háta mögül, fogom mellbe trafálni a dolgot. Klnbn OK. t?nik, igy második nekifutásra. Kedvez?, hogy 1-2 oldalban kérte Juszti a dolgozatot. Van ötleted?? Dogozzunk össze? Szia! Nem lenne, rossz, ha megpróbálnánk valami okosat kihozni bel?le együtt..Több szem többet lát alapon. Én úgy gondolom, hogy a tegnap ráfordított id? a 3, 6, 7, 9-es kérdésre volt elegend?. Nekem is gondot okozott az ügy id?ben való elhelyezése, mert a döntés ténylegesen más lehet. A 12-esnél pedig szerintem a feléntúli sérelemb?l kell valahogy levezetni a választ. Ha gondolod írj privátot, és talán sikerül összehoznunk... Quote Share this post Link to post Share on other sites